Praktijk ZoMa werd in 2009 door Marjolein Berendsen opgericht, met als doel om mensen hun zelfbewustzijn te laten ontwikkelen, om daarmee weer in hun eigen kracht te kunnen staan en te worden wie ze werkelijk zijn.

ZoMa Opleidingen is ontstaan toen Marjolein vanuit Praktijk ZoMa ook coaching en Reiki-cursussen ging geven. Zo staat Praktijk ZoMa aan de wieg van ZoMa Opleidingen en vormen de natuurgeneeskundige therapie, coaching en Reiki de basis voor de opleidingen Holistisch Therapeut, Reiki Trainer, Reiki cursussen, de vervolgopleidingen Holistisch Energetisch Therapeut en Holistisch Coach en de online cursussen. Holisme vormt de rode draad.

Marjolein Berendsen Praktijk ZoMa

Holisme

Holisme is de basis waarop alle opleidingen en cursussen van ZoMa Opleidingen zijn gestoeld. Vanuit deze visie vormt holisme het DNA van ZoMa Opleidingen, ontstaan uit Praktijk ZoMa. Wij gunnen iedereen een licht, liefdevol en gelukkig leven, in verbinding met alles in en om ons heen. En dat is waar we met onze holistische visie voor staan.

Wat is holisme?

Holisme is een levensvisie die uitgaat van verbinding: alles is met elkaar verbonden en alles is onderdeel van één geheel. Bij holisme kijk je niet naar losse componenten, maar benader je alles vanuit dit idee van eenheid en verbinding. Bij ZoMa Opleidingen richten we ons op de mens als holistisch geheel: een geheel van componenten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zo kan een lichamelijke klacht worden vastgesteld, maar kan die klacht alleen op een effectieve manier worden aangepakt door de daadwerkelijke oorzaak te vinden. Het probleem wordt aangepakt bij de kern, en dat doen we door de holistische niveaus te onderzoeken: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Deze visie integreren we in alles wat we doen: in onze lessen, cursussen en opleidingen, maar ook in onze communicatie, social media, vlogs, blogs en artikelen. ZoMa Opleidingen is vrijwel uniek in deze aanpak, omdat wij altijd uitgaan van vijf holistische niveaus.

Een holistische benadering van de cliënt

Een holistische aanpak betekent dat er wordt gekeken naar de cliënt als heel mens en niet alleen naar de klacht. Vaak blijkt namelijk dat de oorzaak van de klachten niet direct aanwijsbaar is. Zo kunnen fysieke klachten bijvoorbeeld hun oorsprong hebben in onverwerkte (jeugd-)ervaringen.

Bij een holistische aanpak wordt er uitgegaan van vijf niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Deze holistische niveaus werken allemaal onlosmakelijk met elkaar samen. Op het moment dat er een verstoring op één of meerdere niveaus optreedt, ontstaat er een onbalans. Deze onbalans kan leiden tot allerlei klachten, van lichamelijke klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn, buikpijn en vermoeidheid), emotionele klachten (als angst, lusteloosheid en burn-out) tot geestelijke klachten (stress, depressie, rusteloosheid, onzekerheid). Een behandeling met een holistische aanpak verlicht en verzacht de pijn die je hebt, geeft ontspanning en vermindert je klachten.

1. Natuurgeneeskundige therapie

Natuurgeneeskundige Therapie gaat uit van het zelfhelend vermogen van de mens. Deze therapie heeft een holistische kijk op de mens; lichaam, ziel en geest zijn één geheel en bij een gezond mens in balans.

Balans: lichaam, ziel en geest

Er worden dus niet slechts symptomen behandeld, maar er wordt juist gezocht naar de diepere oorzaak van de klachten. Het verkrijgen van inzicht door de cliënt is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Door het verkrijgen van inzichten krijgt en tegelijkertijd te behandelen, stimuleert dit het zelfgenezend vermogen, waardoor de balans weer wordt hersteld.

Lichaam, ziel en geest komen daardoor weer in evenwicht; met andere woorden, de vijf holistische niveaus worden weer in balans gebracht.

Universele energie

Universele energie bevindt zich overal: in en om ons heen en is onontbeerlijk voor ons bestaan. Door de handen op (of net boven) bepaalde plekken op het lichaam te leggen, wordt met een natuurgeneeskundige behandeling universele energie doorgegeven. Dit kan aanvoelen als koud, warm, tintelingen, trillingen, moeheid, zwaarte, ontspanning of een loom gevoel. De energie heeft een helende werking die het zelfherstellend vermogen stimuleert, waardoor lichaam, ziel en geest weer in balans komen.

Intuïtieve vermogens

Om de cliënt te ondersteunen in het verkrijgen van inzicht in de situatie óf om de oorzaak van het probleem of klacht te achterhalen, worden de intuïtieve vermogens van de therapeut ingezet: helder voelen, helder horen, helder weten en helder zien. De cliënt leert welke van deze vermogens bij hem of haar het meest zijn ontwikkeld en ze vervolgens te gebruiken.

Effect natuurgeneeskundige behandeling

Uit onderzoek blijkt dat zes van de zeven patiënten zeggen baat te hebben gehad bij natuurgeneeskundige behandelingen. Ook de kwaliteit van hun leven is er op vooruit gegaan.
Na de eerste behandeling kan de klacht iets verergeren. Gebeurt dit, dan is dit zeer tijdelijk en geen reden voor ongerustheid. Ook kan de behandeling nog dagenlang doorwerken terwijl je er niets van merkt en het dagelijks leven al lang hebt opgepakt. Het aantal behandelingen verschilt; over het algemeen zijn er bij langdurige of chronische klachten meer behandelingen nodig.

Het begeleiden van kinderen in onder andere het omgaan met hooggevoeligheid en paranormale waarnemingen maken tevens deel uit van natuurgeneeskundige therapie. Met oefeningen en behandelingen wordt kinderen geleerd hun hooggevoeligheid in te zetten als kwaliteit.

Volwaardige therapie

Natuurgeneeskundige Therapie kan als volwaardige therapie worden toegepast. Je hebt geen doorverwijzing nodig van de huisarts. Je kunt er ook voor kiezen om de therapie naast een reguliere behandeling te volgen. Het is een veilige, natuurlijke behandelwijze. De therapie kan, in overleg met de behandelend arts, ook ondersteuning bieden bij de afbouw van medicatie voor bijvoorbeeld pijnbestrijding of antidepressiva.

Natuurgeneeskundige behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed wanneer de praktijk aangesloten is bij een beroeps- of branchevereniging. Praktijk ZoMa is aangesloten bij Het Verbond (lidnummer: 256).

2. Coaching

Bij coaching staat centraal dat de cliënt weer in contact komt met zijn of haar essentie, met wie je in wezen bent. Individuele coaching, kindercoaching en coaching voor het bedrijfsleven zijn veelgevraagde vormen van coaching.

Individuele coaching

Een coaching traject kan helpen bij het vinden van antwoord op de volgende vragen:

Wie ben ik?
Wat wil ik?
Wat kan ik?
Waarvan word ik nu werkelijk gelukkig?
Wat zijn mijn drijfveren en passies?
Waar ligt mijn hart?
Doe ik het werk dat echt bij mij past?
Hoe kom ik in mijn kracht?
Hoe kan ik bij mijzelf blijven?
Wat vind ik belangrijk in werk en leven?
Waarvoor ben ik hier op aarde?
Hoe herken ik mijn intuïtie en hoe kan ik deze op een goede manier inzetten in mijn werk/leven?

In een coaching traject worden diverse mogelijkheden en inzichten aangereikt, om weer vanuit je essentie te kunnen gaan leven. Leven vanuit je essentie maakt dat je je een gelukkiger en bewuster mens voelt.

Kindercoaching

Het is heel inspirerend en mooi om te zien hoe kinderen met relatief eenvoudige oefeningen en begeleiding weer een grote stap kunnen maken en weer vol zelfvertrouwen en zelfliefde in het leven kunnen staan. Met kindercoaching komen kinderen weer in hun kracht te staan en mogen ze hun eigen unieke kwaliteiten verder ontwikkelen. Als kinderen weer helemaal goed in hun eigen kern staan, zie je ze weer stralen!

Voorbeelden waarbij kindercoaching kan ondersteunen:

Hooggevoeligheid
Gepest worden
Moeite om goed bij zichzelf te blijven
Onzekerheid en graag de unieke kwaliteiten willen leren inzetten
Eigen ‘wijsheid’, maar die niet kunnen delen
Nieuwetijdskinderen met levensvragen
Kinderen die interesse hebben in Reiki

Coaching bedrijfsleven

Medewerkers, managers, directieleden; iedereen die begeleiding of richting nodig heeft in het bedrijfsleven kan baat hebben bij coaching. Met bedrijfscoaching word je begeleid om vanuit je essentie te gaan werken, waardoor je moeiteloos en vanuit je passies je werk kunt doen.

Voorbeelden waarbij coaching in het bedrijfsleven begeleiding kan bieden:

Begeleiding bij reïntegratie
Loopbaanbegeleiding
Outplacement trajecten
Vragen over inzicht in de organisatie, omgaan met collega’s
Waar ligt mijn hart?
Doe ik het werk dat echt bij mij past?
Wat vind ik belangrijk in werk en leven?
Hoe herken ik mijn intuïtie en kan ik deze op een goede manier inzetten in mijn werk / leven?
Wat zijn mijn drijfveren?

Methodieken

Tijdens een coaching sessie worden verschillende methodieken ingezet om je in je kracht te brengen. Dit zijn onder andere familie-, systeem- en organisatie-opstellingen, verscheidende loslaattechnieken (bv Sedona-release methode), visualisaties, kaarten, meditaties, MIR-methode en energetische behandelingen. Voor kindercoaching worden onder andere visualisaties, meditaties, oefeningen, energetische behandelingen, tekenen en opstellingen ingezet.

Praktijk ZoMa is aangesloten bij de volgende beroepsorganisaties: